Wat is trailrunning; de basis

Tags: ,

Categorieën: Algemeen

Trailrunning wordt steeds populairder in Nederland. Als je op de weg loopt hoef je eigenlijk alleen maar de weg te volgen terwijl je bij trailrunning je je eigen route kunt bepalen. Het biedt eindeloos veel meer mogelijkheden en dat maakt een enorm verschil met lopen op de weg.

Trailrunning gaat natuurlijk niet alleen maar over prachtige uitzichten,het biedt ook een ander soort training dan op de weg lopen. Het feit dat je op ander, vaak oneffen terrein loopt betekent dat je je stijl moet aanpassen voornamelijk vanwege de oneffenheden op de trailpaden.
Je moet een goede balans vinden tussen snelheid en veilig lopen. Als je te hard loopt kun je vallen of geblesseerd raken.

 

De overstap maken

Je kunt trailrunning op elk door jou gewenst moment uitproberen. Een goede looptechniek en loopuitrusting is erg belangrijk! Hier een paar tips die je kunnen helpen bij de overstap naar trailrunning

 1. Langzaam opbouwen – trailroutes zijn over het algemeen een grotere aanslag op je lichaam dan lopen op verharde wegen dus leg vooral geen 100% in je eerste poging. Probeer je afstand en snelheid zodanig op te bouwen dat je vertrouwd raakt met het terrein.
 2. Maak kortere stappen – de heuvels op een trailroute vergen een grotere inspanning van je lichaam.Probeer niet voorover te buigen, want dan kan er niet voldoende lucht naar je longen. Kortere stappen helpen je verder om je rug recht en je longen op volle capaciteit te houden.
 3. Zorg voor een afwisselend trainingsschema – probeer bij de voorbereiding voor een trailrun korte, snelle en lange, langzamere runs te combineren. Op die manier bereid je jezelf voor op alle stadia in een wedstrijd, van heuvels tot vlakke stukken.
 4. Houd je ogen goed op het trailpad – het ligt vol met obstakels, zoals boomwortels, takken en stenen, dingen die je op de weg nauwelijks tegen komt. Probeer dus steeds 4 of 5 stappen vooruit te kijken zodat je weet wat er komt.
 5. Houd heuvelafwaarts je snelheid in de gaten – Het is heel verleidelijk om snel een heuvel af te lopen maar het kan gevaarlijk zijn – probeer dus blessures te voorkomen door je in te houden!

De juiste uitrusting

Naast een andere looptechniek heb je ook goede trailloopschoenen nodig. Veel hardlopers doen trailrunning op gewone hardloopschoenen dat is net zoiets als wandelen op skischoenen!

Voor trailrunning heb je goede lichtgewicht trailschoenen nodig ze moeten flexibel zijn en goed grondcontact hebben.

Met de juiste schoenen loop je lekkerder en heb je dus meer plezier in trailrunning!

De mensen die aan trailrunning doen zijn vaak wat relaxter dan de hardlopers in wedstrijden op de weg. Om voor de eerste keer een trailrun te ervaren is het leuk om de kortere afstand van 10 kilometer te lopen! 14 september organiseert  Trailrun Wezep de mogelijkheid om een 10 kilometerloop te doen door de bossen bij Hattem. Voor de meer ervaren trailrunners is er ook een 25 en 50 kilometerloop.

4 Responses to "Wat is trailrunning; de basis"

 1. Henk Geplaatst op augustus 16, 2013 om 08:50

  Klopt dat deelnemers aan trailruns over het algemeen wat relaxten zijn dan de echte hardlopers.
  Echte wedstrijdlopers zijn altijd bezig om hun prestaties te verbeteren.
  Dat mis ik bij trailrunners.
  Trailrun is Misschien leuk maar met echt hardlopen heeft het niet zo veel uit te staan.
  Ik moet er niet aan denken om met een veredeld snelwandel tempo te moeten lopen.

 2. Wolter Geplaatst op september 24, 2014 om 11:58

  Nonsens, ik loop een marathon laag in de drie uur. Het in een redelijk tempo over prachtige paden door de natuur lopen is gewoon goddelijk. Het tempo staat volledig los van de de relaxte deelnemers. Wellicht zijn ze zo relaxt, wetend dat ze erna juist datgene mogen doen wat trailrunnen is en alvast voorpret hebben. Probeer het eens zou ik zeggen…beetje kort door de bocht zo.

 3. John de K Geplaatst op december 14, 2016 om 13:45

  Hahaha. Die Henk is zo te lezen een “gewone” hardloper. Hij bewijst met zijn reactie gelijk dat die inderdaad minder ontspannen zijn.
  Schitterend !! Hahaha

 4. giuditta Geplaatst op januari 28, 2017 om 17:24

  Vandaag safaritrail arnhem gedaan.

  Ik dacht dat ik dood ging!

Geef een reactie